اپلیکیشن تحت وب چیست | وب اپلیکیشن را بشناسید
اپلیکیشن تحت وب (PWA) یا وب اپلیکیشن چیست؟
حتما تا بحال در وبگردی یا گفتگوهای روزانه ی خود به کلمه ی وب اپلیکیشن برخورده اید؛ اما آیا میدانید اپلیکیشن تحت وب چیست و چه تفاوتی با اپلیکیشن دارد؟ برای استفاده از وب اپلیکیشن شما باید به خوبی قابلیت های این تکنولوژی را بشناسید. در ادامه ی این مقاله از پاساوان با ما همراه باشید تا هرآنچه که باید از وب اپلیکیشن بدانید را با شما به اشتراک بگذاریم. آشنایی با مزایا ومعایب وب اپلیکیشن به شما کمک میکند به بهترین نحو وبسایت خود را توسعه دهید.
وب اپلیکیشن یا وب اپ (web app & progressive web apps)
وب اپ در حقیقت ترکیبی از وبسایت و اپلیکیشن است که توسط مرورگر ها قابل اجراست. شما با این قابلیت میتوانید وبسایتی داشته باشید که کارکرد آن شبیه به اپلیکیشن است. معروف ترین وب اپلیکیشن gmail است که البته اپلیکیشن نصبی آن نیز موجود است.
فرق وب اپلیکیشن با اپلیکیشن چیست؟
این روزها مردم بیشتر از هرزمان دیگری زندگی روزمره ی خود را با تلفن همراه خود گره زده اند. از خرید گرفته تا درخواست تاکسی، پرداخت اقساط بانکی و حتی تماشای فیلم و سریال، همه و همه در موبایل هر فرد موجود است. داشتن یک کسب و کار یا خدمات اگر بدون قابلیت رویت در تلفن همراه باشد یک باخت تمام عیار است. حالا فکر کنید که شما برای کسب و کار یا خدمات سازمان خود یک قابلیت اپلیکیشنی دارید که علاوه بر این که نیاز به نصب ندارد با بالاترین سرعت نیز بارگذاری میشود. جذاب بنظر میرسد نه!؟ این تنها بخشی از مزایای استفاده از وب اپلیکیشن است. در ادامه مطلب بیشتر به بررسی جزییات این موضوع خواهیم پرداخت.
اپلیکیشن تحت وب به زبان ساده
وب اپلیکیشن در نگاه اول شباهت زیادی به اپلیکیشن موبایل دارد. اما در واقع ما با کلیک بر روی آیکون به جای وارد شدن به یک اپلیکیشن موبایلی، وارد یک لینک خواهیم شد. به عبارتی وب اپلیکیشن نسخه ی موبایلی شده ی وبسایت اصلی ماست که امکانات اساسی را در کمترین زمان ممکن در صفحه ی موبایل به مشتریان ارائه خواهد داد. همان طور که میدانید اپلیکیشن های موبایل بعد از طراحی و ایجاد برای دسترسی کاربر نیاز به نصب دارند اما در وب اپلیکیشن ها شما میتوانید بر روی بستری ساده همچون یک وبسایت خدمات لازم را به کاربر ارائه کنید و زمان و هزینه ی کمتری صرف کنید.
وب اپلیکیشن و اپلیکیشن موبایل
اپلیکیشن های موبایل به صورت اختصاصی کدنویسی میشوند و برروی بستر موبایل مثل سیستم عامل اندروید یا آی او اس قابلیت های خود را ارائه مینمایند. این ویژگی ها در حالت آفلاین، بدون اینترنت و بر روی تمام بسترها از جمله ویندوز، لینوکس، اندروید، IOS و غیره نیز قابل دسترسی میباشد . درصورتی که وب اپلیکیشن ها فقط با اینترنت در دسترس میباشند.
عموما ما زمانی از وب اپلیکیشن استفاده میکنیم که قرار است یک سری قابلیت ها را خارج از سایت و اپلیکیشن به کاربر ارائه کنیم.
وب اپلیکیشن برای گوشی آیفون
وب اپلیکیشن ها بر روی تمام بسترهای اندروید، IOS و ویندوز قابل دسترس هستند. کاربران گوشی های هوشمند اپل میتوانند برخی از برنامه های کاربردی که نسخه اپلیکیشن آن موجود نیست را با قابلیت وب اپلیکیشن به راحتی دریافت کنند. توجه کنید که فقط در اولین استفاده لازم است روی لینک وب اپلیکیشن کلیک کنید سپس میتوانید آیکون میانبر برنامه را به صفحه ی موبایل خود اضافه کنید و در مراحل بعدی تنها با کلیک روی آیکون از امکانات وب اپلیکیشن مورد نظر خود استفاده نمایید.
تفاوت وب اپلیکیشن با اپلیکیشن موبایل
با توجه به موارد ذکر شده شما با مقایسه ی معایب و مزایای وب اپلیکیشن و اپلیکیشن موبایل تشخیص خواهید داد که کدام یک برای شما مفید تر است. برای بهترین انتخاب شما باید بر اساس کسب و کار و خدمات خود تصمیم گیری کنید. ممکن است داشتن اپلیکیشن موبایل برای کسب و کار شما الزامی باشد یا یک وب اپلیکیشن نیز پاسخگوی نیاز کاربران باشد. حتی ممکن است داشتن هردو قابلیت برای شما الزامی باشد. اما در مجموع داشتن وب اپلیکیشن مستلزم پرداخت هزینه ی کمتری است. در ادامه با مقایسه ی ویژگی های مهم این دو قابلیت شما را برای انتخاب دقیق تر راهنمایی خواهیم کرد.
مزایا و معایب وب اپلیکیشن
مزایا:
سازگاری بالا در وب اپلیکیشن ها: برخلاف اپلیکیشن های موبایل که به صورت اختصاصی برای سیستم عامل خاصی طراحی میشوند، وب اپلیکیشن ها بر روی تمام سیستم عامل ها قابل اجرا هستند.
قیمت ارزان: به دلیل کمترین میزان کدنویسی در وب اپ ها و صرف زمان کمتر توسط متخصصین دریافت این تکنولوژی برای ما ارزان تر تمام میشود.
هزینه ی نگهداری ارزان: در اپلیکیشن های موبایلی برای حفظ و مراقبت از ویژگی های اپلیکیشن ما به بروزرسانی و پرداخت هزینه ی پشتیبانی نیازمندیم، اما در وب اپلیکیشن ها بروزرسانی کمتر، در نتیجه نگهداری ارزان تر صورت میگیرد.
بروزرسانی آسان: همانطور که میدانید بروزرسانی در اپلیکیشن های موبایلی توسط کاربر انجام میشود. یعنی کاربر با دریافت پیغام میتواند اقدام به آپدیت برنامه کند. اما در وب اپلیکیشن ها این مسئله وجود ندارد و کاربر با هربار وارد شدن به صفحه ی وب اپ در واقع اخرین نسخه را تماشا خواهد کرد.
عدم نیاز به دانلود: در نسخه های وب اپ اطلاعات صفحه تنها از طریق کلیک بر روی لینک وب اپ قابل مشاهده است و نیازی نیست ما برنامه ای را دانلود و نصب کنیم.
معایب:
نیاز به اینترنت: جدا از این که استفاده از امکانات اپلیکیشن های زیادی نیاز به اینترنت دارد اما توجه داشته باشید که وب اپلیکیشن ها بدون اینترنت اصلا کار نمیکنند و به صورت آفلاین امکان دریافت هیچ خدماتی برای کاربر وجود ندارد.
بازاریابی اندک: اگر قصد دارید اپ طراحی شده ی خود را در مارکت های اپلیکیشنی همچون بازار، اپ استور یا گوگل پلی به نمایش بگذارید، وب اپ برای شما انتخاب اشتباهی است. وب اپلیکیشن ها قابلیت رونمایی در مارکت ها را ندارند و نمیتوانید در خصوص بازاریابی و دیده شدن آنها چندان مانوری داشته باشید.
عملکرد ضعیف تر: قطعا استفاده از اپ های اختصاصی موبایل قابلیت های ویژه تری را برای کاربر طراحی خواهد کرد، توقع نداشته باشید که تمام ویژگی هایی را که در سر پروراندید بتوانید از طریق وب اپ در اختیار کاربر قرار دهید.
مزایا و معایب اپلیکیشن
مزایا:
عملکرد بالا: با توجه به اختصاصی بودن و کدنویسی این نوع اپ ها دست شما برای پیاده سازی ایده هایتان باز تر است و در نتیجه میتوانید رابط کاربری بهتری برای کاربر داشته باشید.
بازاریابی گسترده: داشتن اپلیکیشن موبایلی این امکان را به شما میدهد که در مارکت ها دیده شوید و اپلیکیشن خود را به کاربران زیادی ارائه و معرفی نمایید.
معایب:
هزینه ی بالا: ساخت اپلیکیشن های اختصاصی مستلزم پرداخت هزینه ی بالایی در خصوص ایجاد، بروزرسانی ونگهداری آن توسط تیم برنامه نویس میباشد.
چالش مارکت ها: برای دیده شدن در مارکت ها شما باید چارچوب ها و قواعد خاص هر مارکت را تمام و کمال رعایت کنید. در غیر این صورت علاوه بر این که مارکت به شما دسترسی بروزرسانی اپ را نمیدهد همچنین نسخه ی قبلی شما را نیز حذف خواهد کرد.
آپدیت دستی: آپدیت و بروزرسانی در حقیقت با هدف بهبود عملکرد و توسعه اپلیکیشن انجام میشود. در اپلیکیشن های موبایل ما با ارسال نوتیف و پیغام مناسب کاربر را به آپدیت دعوت خواهیم کرد که متاسفانه خیلی از مواقع این اتفاق صورت نمیگیرید. به تاخیر افتادن بروز رسانی موجب کارکرد با اختلال اپلیکیشن ما میشود.
تیم پاساوان امیدوار است که ضمن انتقال اطلاعات در خصوص معرفی وب اپلیکیشن به شما در جهت یک انتخاب صحیح یاری رسانده باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!